ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

.ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ και δημοκρατικότητας

Τη Δευτέρα 11/1 πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Δ.Μ.
Τέθηκε το ζήτημα της τμηματικής συνέλευσης με θέμα το κτηριακό κ.α.
Με ψηφοφορία, η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθόρισε την έκβασή της
-εκμεταλλευόμενη την αυτοδυναμία της- και καταψήφισε την πρόταση για Συνέλευση την Τετάρτη 13/1.

Είναι γνωστές οι τακτικές της συγκεκριμένης παράταξης ώστε να υποβαθμίσουν και να εκτονώσουν το ρόλο των Γενικών Συνελεύσεων γενικώς.
Μα δεν μπορούμε να ορίσουμε την δράση του συλλόγου σύμφωνα με τα καπρίτσια μιας παράταξης.
Την ώρα που στο ΤΜΠΤ παίρνουν αποφάσεις για διατμηματικές συνελεύσεις και δράσεις, στο δικό μας τμήμα κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Και αυτό επειδή ορισμένοι με το λεγόμενο «ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων» έχουν αποφασίσει να θέσουν το σύλλογο σε κατάσταση νάρκης.

Εξαρτόμαστε κάθε φορά από τις διαθέσεις των μελών του Δ.Σ. που ανήκουν στη ΔΑΠ με τρόπο αρρωστημένο, καθώς σχηματίζεται η εντύπωση ότι η συνάδελφοι δεν θέλουν καν να λύνονται και να συζητούνται θέματα όπως το κτηριακό, τα ΚΕΣ, ή το προβληματικό καταστατικό…
Ποιος ο λόγος να μπλοκάρεται μια συνέλευση; Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί η προβληματική λειτουργία των οργάνων του συλλόγου;
Δεν θεωρούμε τραβηγμένο αν η πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη παράταξη συσχετιστεί με την πολιτική καταστολής που επιβάλλεται στο ευρύτερο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις (γαλάζιες ή πράσινες, δεν έχει σημασία).
Μόνο που στην περίπτωση μας η βία λείπει και εμφανίζονται χαρακτηριστικά όπως η επίκληση στη νομιμότητα, τη δημοκρατία, τη πολυγνωμία και σε άλλα, παρόμοια ιδανικά… Στο βωμό των οποίων θυσιάζουν την πολιτική ζύμωση, τη δημιουργία συνειδήσεων, την αμφισβήτηση, τη δράση και τη συλλογική λήψη αποφάσεων.

Όταν δεν κάνεις συνελεύσεις, όταν δεν συζητάς τα όποια θέματα σε προβληματίζουν, όταν οδηγείσαι να σνομπάρεις και να απαξιώνεις τα «κοινά», όταν δεν παίρνεις αποφάσεις συλλογικές και ο ρόλος αυτός μετατίθεται σε εφτά άτομα,
τότε αφήνεις να αποφασίζουν άλλοι για σένα, τότε αφήνεις να σε εξουσιάζουν πιο εύκολα - εντός και εκτός των αμφιθεάτρων, τότε δεν εξεγείρεσαι απέναντι σε ο,τι δρα αρνητικά πάνω σου και κυρίως, δεν πράττεις, δεν ενεργείς αυτόβουλα, δεν αντιδράς.
Με αυτό τον τρόπο δεν πιέζονται οι γραβατωμένοι μιζαδόροι των υπουργείων, η χρηματοδότηση για την παιδεία παραμένει πενιχρή, ψηφίζεται ο νόμος-πλαίσιο, εφαρμόζεται ο νόμος-πλαίσιο, αναθεωρείται το άρθρο16, καταργείται το άσυλο, καθιερώνεται η ιδιωτική εκπαίδευση, γενικά τα πάντα παίρνουν το δρόμο τους όπως «πρέπει», χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες.

Για την ιστορία, την Τετάρτη 13/1 στα πλαίσια της προαποφασισμένης -πριν τις γιορτές- συνέλευσης του ΤΜΠΤ εμφανίστηκαν στο αμφιθέατρο του δικού μας τμήματος 50 περίπου άτομα από το ΤΜΜ και άλλα τόσα από τους συναδέλφους μηχανικούς. Η συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο αριθμός των ατόμων δεν ήταν επαρκής ώστε να υπάρχει απαρτία, σύμφωνα με το καταστατικό του ΤΜΠΤ. Αντί αυτού, αναβλήθηκε για μετά την εξεταστική.

Για μας, είναι απογοητευτική η στάση που κρατάει η ΔΑΠ πάνω στο θέμα των συνελεύσεων, και καλούμε τους φοιτητές να παρευρίσκονται στις συνελεύσεις του ΔΣ όποτε αυτές πραγματοποιούνται. Η μαζικότητα σε αυτές ίσως ανοίξει τα μάτια κάποιων που επιμένουν να τα κρατούν σφαλισμένα.
Γιατί πέρα από τα άλλα, το κτηριακό δεν είναι κάτι που επιδέχεται «τρενάρισμα». Το ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό και απαιτεί διαρκή αγώνα για να οδηγηθούμε σε αποτελέσματα.




ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

polu kalo to keimeno paidia.
sthn 1h paragrafo pou les tmhmatikh mipws ennoeis diatmhmatikh?

dinos

Ανώνυμος είπε...

tmhmatikh logo DS twn mhxanologwn. typika..
martini

Δημοσίευση σχολίου