ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

κειμενο νο2

ΠΕΡΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

Με αφορμή την χθεσινή προβολή του νέου προγράμματος ενισχυτικών μαθημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ φροντιστηρίου της Κοζάνης μπήκαμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε κάποια πράγματα.

Για ποιο λόγο μία εταιρία φροντιστηριακών υπηρεσιών να κάνει την εμφάνιση της στο εσωτερικό της σχολής κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες της στο φουαγιέ του τμήματος? Η ηθικότητα της διαφήμισης φροντιστηριακών ιδρυμάτων μέσα σε δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι τουλάχιστον αμφίβολη.

Προς τι τέτοια απαξίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και γιατί δεν προβληματίζεται κανείς με την απροκάλυπτη αυτή απαξίωση? Οι καθηγητές της σχολής μπροστά στο ενδεχόμενο των φροντιστηριακών μαθημάτων επί πληρωμής από απλούς προπτυχιακούς φοιτητές, δεν νοιώθουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν την ποιότητα των δικών τους υπηρεσιών?

Οι παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο και η μετάδοση γνώσεων μέσα σε αυτό είναι η βασική διαδικασία της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δεν αναπληρώνεται από κανέναν «εκλεκτό».

Μήπως διαφημιστικά ρητά όπως «ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ», «SOS ΘΕΜΑΤΑ» θα έπρεπε να μας βάζουν σε σκέψεις? Δεν είναι μικρό το βάρος που πέφτει στους ώμους ενός απλού φοιτητή, όταν αναλαμβάνει να διδάξει μαθήματα μείζονος σημαντικότητας, με μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις. Από που πηγάζει τέτοια σιγουριά…

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τη στιγμή όπου η παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων από τους φοιτητές θα είναι διαβατήριο για την «σίγουρη επιτυχία» τους στην εξεταστική και οι υπόλοιποι -που δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον κύκλο της παραεκπαίδευσης, είτε λόγω πεποιθήσεων, είτε λόγω οικονομικής στενότητας- θα βρίσκονται μετέωροι στο νεφελώδες τοπίο της πανεπιστημιακής (αν)αξιοκρατίας.

Αν το πρόβλημα που υπάρχει με κάποια μαθήματα (ή κάποιους καθηγητές) είναι τόσο έντονο και οφθαλμοφανές, ώστε -φαινομενικά- υπάρχει η ανάγκη βοήθειας και καθοδήγησης για να επιτύχει ο φοιτητής στις εξετάσεις, γιατί δεν ασχολείται κάποιος με αυτό??

Και όταν λέμε κάποιος δεν εννοούμε τον οποιονδήποτε, αλλά τον αρμόδιο για τέτοια θέματα, την αρχή του Πανεπιστημίου.

Φυσικά, ποιος από μας δεν θέλει να επιτυγχάνει στις εξετάσεις του και να περνάει μαθήματα.. Αλλά ας προβληματιζόμαστε έντονα με τέτοιου είδους ενέργειες. Το ξεπούλημα της Ανώτατης δωρεάν Εκπαίδευσης δεν γίνεται με θορυβώδεις αντιεκπαιδευτικές βόμβες αλλά με αθόρυβα και «προοδευτικά» βηματάκια.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο το κειμενο με βρισκει απολυτα συμφωνο.εχει τοιχοκοληθει?πρεπει να γινε σημερα- αυριο.

αλαντιν

Ανώνυμος είπε...

toixokollithei telika to keimeno??

ΨΑΠΤΑΙΝ χ είπε...

Η!Η!Η!Η!Η!

Δημοσίευση σχολίου