ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Τρίτη 18 Μαΐου 2010


http://stef000.blogspot.com/

Χρώματα,αρώματα.. κόμματα? Προβληματισμοί και θέσεις.

Η ανεξάρτησια μπορεί να οριστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ειδικά όταν εντάσεται σε ένα πλαίσιο. Ας πούμε πως το πλαίσιο αυτό λέγεται Πανεπιστήμιο.
Προβληματιζόμενοι περι αυτού καταλήγουμε πως έχοντας μία ιδιότητα (φοιτητής/τρια), ανεξάρτητος μπορείς να είσαι ως άτομο και αυτό να σε καθορίζει από μόνο του, ή συμμετέχοντας σε μία συλλογικότητα που αυτοκαθορίζεται από εσένα και άλλα 5, 10, 100 άτομα.

Για την ανεξάρτητη ομάδα φοιτητών, η ουσία της ανεξαρτησίας της βρίσκεται στην αγεφύρωτη σχέση μεταξύ ημών και οποιουδήποτε κόμματος, πολιτικής οργάνωσης, κοινοβουλευτικής παράταξης, την άρνηση μας να δεχτούμε οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση και γραμμή.

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και εξ’ορισμού είμαστε ανοιχτοί σε κάθε φοιτητική παρέμβαση και συμμετοχή.
Στους κόλπους μας εντάσσεται κάθε φοιτητής που αποφασίζει να συνδιαμορφώσει τη θέση της ομάδας πάνω σε ένα θέμα, να προτείνει ή να δράσει είτε να στηρίξει μία πρωτοβουλία ή μια πολιτική επιλογή της ομάδας .


Περι εκλογών ο λόγος.

Προεκλογικοί λόγοι και ρητορείες δεν ανταποκρίνονταν ποτέ στην παρουσία μας στη σχολή.
Κυρίως λόγω ιδεολογικών αντιπαραθέσεων με το θεσμό εν γένει, αλλά και επειδή δεν αναγνωρίζουμε κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα σε τέτοιες ενέργειες.

Αντ’αυτού, και επειδή αντιλαμβανόμαστε πως δημιουργούνται ποικίλα ερωτήματα γύρω από την υπόστασή μας ως ομάδα, και επειδή ακόμα ίσως για κάποιους δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους εν τέλει συμμετέχουμε σε αυτόν τον ευτελισμένο θεσμό – γι’αυτό προχωρήσαμε στη συγγραφή αυτού του κειμένου, που ελπίζουμε να είναι αποσαφηνιστικό.

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ που βλέπει μικροπολιτικά οφέλη και σκοπιμότητες στη δημοκρατικά κουκουλωμένη ευρεία έννοια των εκλογών.

Ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια προχωρούμε σε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέσα στο πανεπιστήμιο για μας είναι ξεκάθαρος...
Έχουμε αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του συλλόγου στη βάση του, από το φοιτητή για το φοιτητή, είναι ελέγχοντας τη λειτουργία του Δ.Σ.
- Ενός εκτελεστικού οργάνου αποτελούμενο από 7 συμφοιτητές μας που αναλαμβάνουν ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ καθήκοντα (αρκετά απλουστευμένα δηλαδή μιλάμε για φερέφωνα της γενικής συνέλευσης), που δεν βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας αλλά επιμελούνται διαδικαστικών θεμάτων. Που τέλος αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τις αποφάσεις της συνέλευσης, να την υπερασπίζονται και να την συγκαλούν εκ νέου όποτε προκύπτει αναγκαιότητα.
Καλούμαστε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα και να ανατρέψουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς (βλέπε αυτοδυναμία κυβερνητικής παράταξης) που παρασύρουν τα όργανα του συλλόγου στην αυθαιρεσία και τη λειτουργική παρατυπία και τον ίδιο το σύλλογο στην πολιτική απάθεια και τη στασιμότητα.
Επιδιώκουμε, μέσα από τη συμμετοχή μας στα ΔΣ να αποτρέπουμε τη λήψη αποφάσεων ερήμην του συλλόγου και μετατοπίζουμε το κέντρο βάρους αυτής από το ΔΣ στη γενική συνέλευση.

- Το ΔΣ δεν έχει καμία αποφασιστική δύναμη ούτε αξία.

- Δεν αναγνωρίζουμε τους 7 εκπροσώπους τους ΔΣ ως αρμόδιους να διαχειρίζονται «κεκλισμένων των θυρών» ζητήματα που αφορούν το σύνολο των φοιτητών.

- Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή αντιπροσώπευσης, σε κάθε φοιτητοπατέρα που θεωρεί τον εαυτό του Μεσσία που θα λύσει τα προβλήματα μας.


Αυτή είναι η λογική μέσα από την οποία ναρκώνονται συνειδήσεις, απαξιώνονται συλλογικές διαδικασίες, εκφυλίζεται η έννοια του αγώνα.

Αρνούμαστε να είμαστε αρωγοί και να παρακολουθούμε αδιαμαρτύρητα και παθητικά τον εκφυλισμό του συλλόγου και η άρνηση αυτή αποτελεί τον παράγοντα που εν τέλει τοποθετεί την ανεξάρτητη ομάδα φοιτητών στη λίστα των ψηφοδελτίων και αυτής της χρονιας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου