ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πανευρωπαϊκή 24ωρη αποχή από όλες τις συναλλαγές την 1η Μαρτίου

Τι θα γινόταν εάν τα εκατομμύρια των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στις χώρες της Ευρώπης σταματούσαν ξαφνικά να ξοδεύουν χρήματα; Εάν κλείδωναν τα πορτοφόλια τους και αρνούνταν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε συναλλαγή; Θα άντεχαν οι οικονομίες την «αποχή» τους; Μια ιδέα τού τι θα επακολουθούσε θα πάρουμε μεθαύριο Δευτέρα.

Ειρηνική πρωτοβουλία

Την 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «24 ώρες χωρίς εμάς», μια ειρηνική πρωτοβουλία ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, φαινόμενα που μοιάζει να γιγαντώνονται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Για μία ημέρα, οι μετανάστες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης καλούνται να μην αγοράσουν τίποτα, να μην πληρώσουν κανένα λογαριασμό. Ανάμεσά τους και οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα που, όπως λένε στο κείμενο διακήρυξής τους, αντιμετωπίζονται συνήθως ως μια άμορφη μάζα «παρασίτων ή μια ανεξάντλητη πηγή φτηνής εργατικής δύναμης», όταν «το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα εργάζονται σκληρά και συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση και ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μας». «Είμαστε “μαζί”», λένε, «παλιοί και νέοι πολίτες που παλεύουμε για την πρόοδο της χώρας και την οικοδόμηση του μέλλοντός μας».

Τη Δευτέρα, οι μετανάστες δεν θα κατέβουν σε πορείες, δεν θα πραγματοποιήσουν κάποια εκδήλωση διαμαρτυρίας. Αντίθετα, θα επιχειρήσουν να κάνουν γνωστή την παρουσία τους διά... της απουσίας τους.

Τα σημάδια είναι δυσοίωνα. Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας «ένας Αραβας είναι καλός, οι πολλοί δεν είναι», ακόμη ηχεί ακόμα στα αυτιά των μουσουλμάνων μεταναστών, ενώ και στην Ιταλία 4,5 εκατ. μετανάστες κινδυνεύουν να θεωρηθούν παράνομοι επειδή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν εργάζονται, ανεξάρτητα από πόσες δουλειές έχουν κάνει στο παρελθόν.

Το κίνημα ξεκίνησε μέσω του Facebook από το Παρίσι και τώρα υπάρχουν πάνω από 30 τοπικές επιτροπές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας, ενώ πέρασε γρήγορα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η σχετική σελίδα στο facebook για την ελληνική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αμέσως χιλιάδες υποστηρικτές, που συνεχώς αυξάνονται.

ΠΗΓΗ : news.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου