ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ποια είναι η διαφορά του ΚΚΕ Μ-Λ από το Μ-Λ ΚΚΕ? (H Αριστερά σε όλο της το μεγαλείο..)

Στην πράξη , τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά . Εγωϊσμοί , μικροσκοπιμότητες και παλιές ρήξεις με πολλές προσωπικές αντιπαραθέσεις και πικρίες χωρίζουν τις δύο οργανώσεις .

Το 1964 στα χρόνια της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου , εμφανίζεται το λεγόμενο μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα στη χώρα μας . Πολιτικοί πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας , μαζί με φοιτητές και διανοούμενους αρνούμενοι το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ , θεωρώντας ότι το ΚΚΕ αποτελεί αποτέλεσμα πραξικοπήματος των ξένων κομμουνιστικών κομμάτων (και ειδικά του σοβιετικού) στο εσωτερικό του , ενστερνίζονται τη σκέψη του Μάο και συσπειρώνονται γύρω από το θεωρητικό περιοδικό "Αναγέννηση".

Στα χρόνια της δικτατορίας θα δημιουργηθεί και η οργανωτική έκφραση του μ-λ κινήματος στην λεγόμενη ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών-Λενινιστών Ελλάδας).

Το 1972 διατυπώνεται από τον Ντένγκ Χσιάο Πίνγκ η θεωρία των τριών κόσμων στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί θεωρητικά και με μαρξικούς όρους η προσέγγιση ΗΠΑ και Κίνας . Στον πρώτο κόσμο η σοσιαλιμπεριαλιστική ΕΣΣΔ και οι ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ . Στον δεύτερο η Ευρώπη , η Αυστραλία , ο Καναδάς , η Ιαπωνία και στον τρίτο η Κίνα και όλοι οι άλλοι . Ο κύριος κίνδυνος για το επαναστατικό κίνημα , την ειρήνη , αλλά και για τους λαούς γενικότερα προέρχεται από τη σοσιαλιμπεριαλιστική και ρεβιζιονιστική Σοβιετική Ένωση , με αποτέλεσμα μία συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να είναι θεμιτή για πολιτικούς και τακτικούς λόγους .

Το 1976 εκδηλώνεται στο ΚΚΚ το αποτυχημένο πραξικόπημα της συζύγου του Μάο και των συντρόφων της .
Επέρχεται η πρώτη διάσπαση μετά από όλα αυτά . Το ΚΚΕ(μ-λ) αντιτάσσεται στην θεωρία των τριών κόσμων , παίρνει θέση υπέρ της χήρας του Μάο και της συνέχισης της Πολιτιστικής Επανάστασης , σε αντίθεση με το ΜΛ-ΚΚΕ που ακολουθεί παραδοσιακά κινεζόφιλη πολιτική και τίθεται υπέρ του Ντεγκ τουλάχιστον στην αρχή .

Το ΚΚΕ(μ-λ) αργότερα θα γνωρίσει μία μεγάλη διάσπαση , από συντρόφους του μακαρίτη Γιάννη Χοτζέα , ο οποίοι θα ιδρύσουν την οργάνωση με τον ευρηματικό τίτλο Α/Συνέχεια , που στην πορεία (πρόσφατα) θα αλλάξει όνομα σε Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) .

Το ΜΛ-ΚΚΕ , θα αναγκασθεί στα τέλη της δεκαετίας του 70 να εγκαταλείψει την θεωρία των τριών κόσμων και μαζί να αποσύρει την υποστήριξη στον Ντεγκ . Μία φράξια τότε , θα δημιουργήσει την Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ) , η οποία πιστή στην θεωρία των τριών κόσμων θα παρασυρθεί σε εντελώς απίθανες και απίστευτες αναλύσεις και σε ένα φιλοτουρκισμό και φιλοαμερικανισμό χωρίς όρια . Ο βασικός της εχθρός είναι η λεγόμενη Ρωσική Υπερδύναμη και οι ρωσόφιλες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ! .

Μία άλλη μαοϊκή οργάνωση με το όνομα ΕΚΚΕ (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας) ιδρύθηκε στη Γερμανία από Έλληνες φοιτητές και έπαιξε κάποιο ρόλο ειδικά στο φοιτητικό κίνημα στα χρόνια της δικτατορίας . Δε σχετίζεται όμως με τον αρχικό κορμό του μ/λ κινήματος της Ελλάδας και δεν είχε ποτέ ιδιαίτερους δεσμούς με το εργατικό κίνημα της χώρας μας . Από το ΕΚΚΕ πέρασαν πολλά γνωστά πρόσωπα της πολιτικής και της show biz της σημερινής Ελλάδας (Τατούλης , Τσουκάτος , Α. Μικρούτσικος , Μ. Τσουκαλά , Σ. Κούλογλου κτλ).

5 σχόλια:

parisini kommouna είπε...

Από ένα forum το βρήκα που έπαιζε συζήτηση πανω στο θέμα και μου φάνηκε ψιλοενδειαφέρον.
Λες να γράψω το όνομα του blog και του συντάκτη;

parisini kommouna είπε...

forum:
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?t=11967&start=0
συντάκτης:
karhergr

Ανώνυμος είπε...

"Μία φράξια τότε , θα δημιουργήσει την Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ) , η οποία πιστή στην θεωρία των τριών κόσμων θα παρασυρθεί σε εντελώς απίθανες και απίστευτες αναλύσεις και σε ένα φιλοτουρκισμό και φιλοαμερικανισμό χωρίς όρια . Ο βασικός της εχθρός είναι η λεγόμενη Ρωσική Υπερδύναμη και οι ρωσόφιλες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ !"

Καλό είναι να μη διαστρεβλώνεις θέσεις. Όποιος θέλει να μάθει για την ΟΑΚΚΕ, τη μοναδική φωνή σήμερα στην Ελλάδα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ρώσικο, κινέζικο και αμερικάνικο, μπορεί να ανατρέξει εδώ: www.oakke.gr, ΚΑΙ
Για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ΟΑΚΚΕ, Νέα Ανατολή, αρ.φυλ. 403, Ιούλης 2005. Διαθέσιμο εδώ: http://www.oakke.gr/na403/20_oakke.htm

Ανώνυμος είπε...

i diaspasmeni aristera se olo tis to megaleio...ante meta na afougkrastei tin koinwnia efoson den mporei (i den thellei??) na antilifthei ton proodeutismo pou presveuei enwmeni kinimatika kai sillogika.
zarzavatikos

Unknown είπε...

αν δε δημιουργηθει σημερα ενα παλλαικο μετωπο για αμεση εξοδο απο ΕΕ και το χτισιμο οικονομικης αυτοδυναμιας, σαν το ΕΑΜ (χωρις αυτο σημερα να σημαινει σοσιαλιστικη επανασταση), ΤΟΤΕ ΧΑΘΗΚΑΜΕ... δειτε mekea

Δημοσίευση σχολίου