ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Και να τι γίνεται στη Γαλλία...

Με 174 ψήφους υπέρ και 159 κατά οι Γερουσιαστές ενέκριναν την αύξηση του ορίου ηλικίας για όσους δικαιούνται να λάβουν πλήρη σύνταξη. Η Εθνοσυνέλευση έχει ήδη εγκρίνει άλλο ένα σημαντικό σημείο της μεταρρύθμισης ψηφίζοντας την επέκταση του ελάχιστου ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη.

Αισθητά μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή των διαδηλωτών σήμερα σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις. Στο Παρίσι μόνο, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι 330.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 89.000. Για όλη, όμως, τη Γαλλία σύμφωνα με τους διοργανωτές των μαζικών κινητοποιήσεων, η συμμετοχή στη σημερινή απεργία κατά του συνταξιοδοτικού καθεστώτος ανέρχεται στους περίπου 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές. Η αστυνομία αναφέρεται σε 1,2 εκατομμύριο διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος «είναι αισθητά πιο μεγάλες από όλες τις τελευταίες, με τους αριθμούς (των διαδηλωτών) σχεδόν παντού στην επαρχία να είναι υψηλότεροι», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Φρανσουά Σερέκ

Το 30-50% των πτήσεων από και προς τα γαλλικά αεροδρόμια εκτιμάται ότι ακυρώθηκαν σήμερα, ενώ ακυρώσεις έγιναν και στα δρομολόγια του σιδηροδρόμου. Το 30% των πτήσεων στα αεροδρόμια του Ρουασί και του Μπουρζέ και το 50% στο Ορλί υπολογίζεται ότι ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC). Τα πέντε συνδικάτα της Air France (CFDT, CFE-CGC, CFTC, CGT, UNSA) κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Ακυρώσεις έγιναν και στα δρομολόγια των τρένων σ' ολόκληρη τη χώρα. Η απεργία ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας (20:00 ώρα Γαλλίας). Ωστόσο οι μεταφορές για τα τρένα Eurostar προς Λονδίνο διεξάγονται κανονικά, ενώ τα δρομολόγια προς Βέλγιο, Γερμανία και Ελβετία είναι πιο αραιά, αλλά δεν ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα όμως με προειδοποίηση όλων συνδικάτων των σιδηροδρόμων, τα οποία έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τη Δευτέρα το βράδυ θα διακοπούν τελείως τα νυχτερινά δρομολόγια εξωτερικού, με εξαίρεση το δρομολόγιο Παρίσι-Ρώμη.

Στην απεργία έλαβαν μέρος και τα συνδικάτα του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, απεργούν οι εργάτες στις πετρελαϊκές βιομηχανίες ενώ οι λιμενεργάτες στην Μασσαλία μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Απεργούν επίσης δάσκαλοι, ταχυδρομικοί υπάλληλοι και οδηγοί φορτηγών. «Αυτή είναι μια από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει» λέει ο Francois Chereque, επικεφαλής της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT). «Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν αντέχουν οικονομικά να πληρώσουν τις επαναλαμβανόμενες ημέρες απεργίας».

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τα εύκολα, δεν έχουμε πάντα την έγκριση του λαού» είπε ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Ερίκ Βερτ. «Είναι δύσκολο να πούμε στους Γάλλους πως πρέπει να εργαστούν περισσότερο, μέχρι τα 67 τους χρόνια, αλλά πρέπει να γίνει».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει «στα όρια αυτού που είναι δυνατό» να γίνει όσον αφορά τις παραχωρήσεις πάνω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εναντίον της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα νέες διαδηλώσεις, σημείωσαν βουλευτές της πλειοψηφίας. Οι τελευταίοι μετείχαν στην εβδομαδιαία σύνοδο των βουλευτών της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, δεξιά), που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Φιγιόν προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να φέρει εις πέρας» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις σημερινές κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίζονται από μια συμμετοχή σε επίπεδα ρεκόρ. Έκρινε επίσης «ανεύθυνη» την κίνηση της «άκρας αριστεράς και ενός μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος να κατεβάσουν τους 15χρονους στο δρόμο» με αφορμή την τέταρτη αυτή ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Τα συνδικάτα κάλεσαν τους νέους να κινητοποιηθούν μαζικά κατά της μεταρρύθμισης.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις, είπε πως θα δώσει περισσότερους πόρους στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο για μητέρες τριών ή περισσότερων παιδιών, καθώς και συνταξιοδότηση νωρίτερα για γονείς ανάπηρων παιδιών. Οι αλλαγές αυτές θα χρηματοδοτηθούν από νέους φόρους που αναμένεται να φέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 3.4 δισ. Ευρώ.

Πηγή: tvxs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου