ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

γιατι οχι σε κ.ε.σ.

.ύπουλες τακτιΚ.€.Σ. vol2

Tι είναι τα Κ.Ε.Σ.;

Τα Κ.Ε.Σ., καθώς και διάφορα άλλα Κολλέγια, Σχολές κλπ, λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με την μέθοδο του franchising. Ήδη, πανεπιστήμια από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, συνεργάζονται με Κ.Ε.Σ. και Κολλέγια στην Ελλάδα, παρέχοντας πακέτα γνώσεων-δεξιοτήτων μετά από δίχρονη ή τρίχρονη φοίτηση.

Μια μικρή αναδρομή

Με την ψήφιση της συνθήκης της Μπολόνια το 1999 ξεκίνησε ένας κύκλος διεργασιών με στόχο την ένταξη της Παιδείας στην ελεύθερη αγορά, πρακτικά με ιδιωτικοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση και προσαρμογή της γνώσης στις επιταγές τις σύγχρονης αγοράς εργασίας. Το 2005 η Ε.Ε. εκδίδει την οδηγία 36/05 σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος μέλος υποχρεώνεται να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Κ.Ε.Σ. ως ισάξια με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Η Ελλάδα, εν μέσω κινήματος (2006-2007), παραβλέπει την οδηγία και κυρώνεται με πρόστιμο. Μετά την ματαίωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 η κυβέρνηση αναζητά άλλους τρόπους ευθυγράμμισης με τις οδηγίες της συνθήκης. Το 2008 ψηφίζεται στο θερινό τμήμα της βουλής –χωρίς περιθώρια αντίδρασης από τη φοιτητική κοινότητα- ο Νόμος Πλαίσιο. Επιπλέον, δύο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέχει τις άδειες λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εν συνεχεία παγώνει την εφαρμογή αυτού του νόμου με τη δικαιολογία όμως της «αδιαφάνειας» και όχι με μια λογική ενάντια στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και υπέρ της δημόσιας παιδείας.


Σε τι αντιδρούμε

Τα Κ.Ε.Σ. είναι μαγαζάκια ακριβών πτυχίων που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Το καθεστώς λειτουργίας τους και ειδικότερα το πρόγραμμα σπουδών τους είναι τουλάχιστον αμφιβόλου ποιότητας. Τα χρόνια φοίτησης δεν ξεπερνούν τα 3 ενώ οι γνώσεις που παρέχουν είναι ελλιπείς σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι φοιτητές των δημόσιων ιδρυμάτων λιγοστεύουν δραματικά κάθε χρόνο (βάση του 10) και σαν πανάκεια για τους απεγνωσμένους νέους εμφανίζονται τα πληρωμένα πτυχία των κολλεγίων που τους υπόσχονται μια λαμπρή καριέρα και σταδιοδρομία σε επιχειρήσεις-συνεργάτες. Το ελληνικό σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 16 ότι η ανώτατη παιδεία είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Μετά την αποτυχία των κυβερνώντων να αναθεωρήσουν το άρθρο αυτό πριν 3 χρόνια έρχεται ο νόμος για τα Κ.Ε.Σ. να νομιμοποιήσει την ιδιωτική «ανώτατη» εκπαίδευση από το παράθυρο. Για μας η παιδεία δεν εξαντλείται στην αποστήθιση γνώσεων και στην υπερεξειδίκευση αλλά ενσωματώνει σαν δεδομένα την πολιτική δράση, την ελεύθερη σκέψη και έκφραση, την αμφισβήτηση, την πολιτισμική αναβάθμιση και την οικολογική συνείδηση. Σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου απουσιάζουν το ακαδημαϊκό άσυλο, η δυνατότητα συνδικαλισμού και κάθε είδους πολιτική διεργασία δεν γίνεται να παρέχεται παιδεία ισότιμη με αυτή των δημόσιων ιδρυμάτων.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε απαραίτητο να κινηθούμε προς το συμφέρον μας και να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος.

Καλούμε το Φοιτητικό Σύλλογο να πάρει θέση μπροστά στις νέες εξελίξεις, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη 22/10. Επιδιώκουμε τη συσπείρωση ενάντια στις όποιες αποφάσεις υποβαθμίζουν το χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας.


-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ-

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου