ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

24 Αυγούστου... Μια μέρα σαν τις άλλες;

Φίλε συμφοιτητή , καθηγητή , εργαζόμενε, γονέα.

Σήμερα στην ελληνική βουλή ψηφίζεται ένας νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα πανεπιστήμια. Από καιρό τον περιμένουμε και ξέρουμε τι περιλαμβάνει. Ότι μετά από πέντε χρόνια σπουδών ο φοιτητής δεν θα παίρνει πτυχίο αλλά ''τίτλο σπουδών'', θα σπουδάζει δύο χρόνια αντί για τέσσερα ή πέντε (μια και που τί να την κάνεις τη μόρφωση όταν η αγορά σε χρειάζεται ή υπερεξειδικευμένο εργάτη ή τίποτα), θα θεωρείται επίσης ''μερικώς φοιτητής'' και ''μερικώς εργαζόμενος'', επίσης αν δεν τελειώνεις σε ν+2 χρόνια τη σχολή σου θα παίρνεις πόδι... Και το καλύτερο , αν δεν έχεις λεφτά να σπουδάσεις (πράγμα απίθανο για την τόσο ισορροπημένη φιλελεύθερη οικονομία μας, που όλο και κλείνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών..) ,έρχεται η τράπεζα (η τόσο φιλικά προσκείμενη όλων των δεινοπαθούντων αυτού του κόσμου) να σου δώσει δάνειο (ναι δάνειο, είναι η ίδια λέξη και έχει την ίδια σημασία με αυτό που έπαιρνε ο πατέρας σου από τη τράπεζα και μετά αυτή του πήρε το σπίτι).

Επίσης η έρευνα αν δεν αναγνωρίζεται ως ''ανταποδοτική''=ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ,προφανώς και δεν θα χρηματοδοτείται ούτε από το Κράτος ούτε από τις εκάστοτε καλές-αγαθές εταιρίες που μόνο το συμφέρον του Πανεπιστημίου σκέφτονται και θέλουν να το χρηματοδοτήσουν για να προσφέρουν κοινωνικό έργο..Τώρα φυσικά αν αυτό φέρει ολόκληρες επιστήμες (βλέπε κοινωνικές- ανθρωπιστικές) σε μαρασμό ,λίγο που νοιάζει την τόσο κοινωνικά ευαίσθητη κοινωνία μας.

Το κορυφαίο όμως είναι πως με τον καινούριο νόμο το Πανεπιστήμιο θα διοικείται από manager, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη σαρώσει με τις οικονομικές τους ικανότητες και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει όταν κλήθηκαν να βγάλουν άλλους δημόσιους οργανισμούς από το ''τέλμα'' (δες ΔΕΗ, ΟΣΕ,ΟΤΕ κλπ).Αυτά τα τέρατα ηθικής και αξιοπρέπειας θα διορίζονται από την τόσο δημοκρατική μας κυβέρνηση ,χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με πολιτικούς-κομματικούς-γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Και μια που είπαμε για δημοκρατία, γιατί δεν μας λέει η κυβέρνηση αφού δεν πιστεύει στην εκλογή των πρυτάνεων από το ακαδημαϊκό σώμα (το οποίο υπηρετεί) , γιατί πιστεύει ακόμα στην εκλογή της ίδιας από εμάς (τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί...). Τέλος, οι νέοι αυτοί manager θα είναι οι μοναδικοί αρμόδιοι για την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου.

''Διαίρει και βασίλευε'' λοιπόν ήταν, είναι και θα είναι η λογική των αρχόντων αυτού του ''δημοκρατικού'' τόπου. Μέσα σε λίγους μήνες χτυπήσανε τα εργασιακά δικαιώματα των νέων , των υπαλλήλων, των νοσοκομείων, των δασκάλων, των οδηγών και τώρα ημών. Αυτών που κάποιοι ονομάζουν ''τεμπέληδες και χαραμοφάηδες'' και που ταυτόχρονα είναι και τα πιο ''λαμπρά μυαλά της χώρας'' ,μαζί με τους δασκάλους τους και την όποια δημοκρατία υπήρχε μέσα στα ιδρύματα.

Πρέπει όμως να σου ξεκαθαρίσουμε το εξής: Δεν θέλουμε ούτε τη συμπόνια σου , ούτε το ''καλά τα λέτε, αλλά έτσι είναι τα πράγματα σήμερα...'', ούτε όμως να παλέψεις επειδή το νομοσχέδιο καίει την πάρτη σου και τον εαυτούλη σας. Θέλουμε να εξοργιστείς, να αγανακτήσεις. Θέλουμε να αναρωτηθείς τι κατάφερες να αλλάξεις τόσα χρόνια ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ? Και να σκεφτείς πόσα πράγματα άλλαξαν στην ιστορία της ανθρωπότητας από έναν άνθρωπο. Πάψε να σκέφτεσαι ''συντεχνιακά'' , δράσε μαζί με συνανθρώπους σου ανεξαρτήτως χώρου εργασίας και ηλικίας και μακριά από κομματικές ηγεμονίες. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, μην περιμένεις από κανέναν να σε καθοδηγήσει στον αγώνα.

Και θυμήσου πως τώρα μπορεί να κράζεις αυτόν που βγαίνει στον δρόμο αλλά να ξέρεις ότι αύριο θα είσαι και εσύ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΘΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

*και κάτι τελευταίο, αυτές δεν είναι μέρες σαν τις άλλες, αλλά ελπίζουμε να μην το καταλάβεις όταν θα είναι αργά...

Τα μάτια στον ουρανό, τα πόδια στην γη.

Ανεξάρτητη Ομάδα Φοιτητών


2 σχόλια:

sevial είπε...

hello,
παιζει να γινει καμια συνελευση για το θεμα στο ΤΜΜ; η ακομα καλυτερα στο ΤΜΜ&ΤΜΠΤ;

gerontomagnitis είπε...

Prepei na ginei. Alla en meso eksetastikis tha exei, fovamai, arnitiko prosimo. Hdh se metsoveio kai kriti ksekinisan katalipseis kai genikoteres kinimatikes diadikasies. Logika apo septemvri tha mpoume se panelladiko klima.Kali synexeia

Δημοσίευση σχολίου