ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συναντήσεις
Κάθε Τρίτη στις 20:00 στην αίθουσα 3!!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

24 Αυγούστου... Μια μέρα σαν τις άλλες;

Φίλε συμφοιτητή , καθηγητή , εργαζόμενε, γονέα.

Σήμερα στην ελληνική βουλή ψηφίζεται ένας νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα πανεπιστήμια. Από καιρό τον περιμένουμε και ξέρουμε τι περιλαμβάνει. Ότι μετά από πέντε χρόνια σπουδών ο φοιτητής δεν θα παίρνει πτυχίο αλλά ''τίτλο σπουδών'', θα σπουδάζει δύο χρόνια αντί για τέσσερα ή πέντε (μια και που τί να την κάνεις τη μόρφωση όταν η αγορά σε χρειάζεται ή υπερεξειδικευμένο εργάτη ή τίποτα), θα θεωρείται επίσης ''μερικώς φοιτητής'' και ''μερικώς εργαζόμενος'', επίσης αν δεν τελειώνεις σε ν+2 χρόνια τη σχολή σου θα παίρνεις πόδι... Και το καλύτερο , αν δεν έχεις λεφτά να σπουδάσεις (πράγμα απίθανο για την τόσο ισορροπημένη φιλελεύθερη οικονομία μας, που όλο και κλείνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών..) ,έρχεται η τράπεζα (η τόσο φιλικά προσκείμενη όλων των δεινοπαθούντων αυτού του κόσμου) να σου δώσει δάνειο (ναι δάνειο, είναι η ίδια λέξη και έχει την ίδια σημασία με αυτό που έπαιρνε ο πατέρας σου από τη τράπεζα και μετά αυτή του πήρε το σπίτι).

Επίσης η έρευνα αν δεν αναγνωρίζεται ως ''ανταποδοτική''=ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ,προφανώς και δεν θα χρηματοδοτείται ούτε από το Κράτος ούτε από τις εκάστοτε καλές-αγαθές εταιρίες που μόνο το συμφέρον του Πανεπιστημίου σκέφτονται και θέλουν να το χρηματοδοτήσουν για να προσφέρουν κοινωνικό έργο..Τώρα φυσικά αν αυτό φέρει ολόκληρες επιστήμες (βλέπε κοινωνικές- ανθρωπιστικές) σε μαρασμό ,λίγο που νοιάζει την τόσο κοινωνικά ευαίσθητη κοινωνία μας.

Το κορυφαίο όμως είναι πως με τον καινούριο νόμο το Πανεπιστήμιο θα διοικείται από manager, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη σαρώσει με τις οικονομικές τους ικανότητες και τα αποτελέσματα που έχουν φέρει όταν κλήθηκαν να βγάλουν άλλους δημόσιους οργανισμούς από το ''τέλμα'' (δες ΔΕΗ, ΟΣΕ,ΟΤΕ κλπ).Αυτά τα τέρατα ηθικής και αξιοπρέπειας θα διορίζονται από την τόσο δημοκρατική μας κυβέρνηση ,χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με πολιτικούς-κομματικούς-γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Και μια που είπαμε για δημοκρατία, γιατί δεν μας λέει η κυβέρνηση αφού δεν πιστεύει στην εκλογή των πρυτάνεων από το ακαδημαϊκό σώμα (το οποίο υπηρετεί) , γιατί πιστεύει ακόμα στην εκλογή της ίδιας από εμάς (τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί...). Τέλος, οι νέοι αυτοί manager θα είναι οι μοναδικοί αρμόδιοι για την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου.

''Διαίρει και βασίλευε'' λοιπόν ήταν, είναι και θα είναι η λογική των αρχόντων αυτού του ''δημοκρατικού'' τόπου. Μέσα σε λίγους μήνες χτυπήσανε τα εργασιακά δικαιώματα των νέων , των υπαλλήλων, των νοσοκομείων, των δασκάλων, των οδηγών και τώρα ημών. Αυτών που κάποιοι ονομάζουν ''τεμπέληδες και χαραμοφάηδες'' και που ταυτόχρονα είναι και τα πιο ''λαμπρά μυαλά της χώρας'' ,μαζί με τους δασκάλους τους και την όποια δημοκρατία υπήρχε μέσα στα ιδρύματα.

Πρέπει όμως να σου ξεκαθαρίσουμε το εξής: Δεν θέλουμε ούτε τη συμπόνια σου , ούτε το ''καλά τα λέτε, αλλά έτσι είναι τα πράγματα σήμερα...'', ούτε όμως να παλέψεις επειδή το νομοσχέδιο καίει την πάρτη σου και τον εαυτούλη σας. Θέλουμε να εξοργιστείς, να αγανακτήσεις. Θέλουμε να αναρωτηθείς τι κατάφερες να αλλάξεις τόσα χρόνια ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ? Και να σκεφτείς πόσα πράγματα άλλαξαν στην ιστορία της ανθρωπότητας από έναν άνθρωπο. Πάψε να σκέφτεσαι ''συντεχνιακά'' , δράσε μαζί με συνανθρώπους σου ανεξαρτήτως χώρου εργασίας και ηλικίας και μακριά από κομματικές ηγεμονίες. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, μην περιμένεις από κανέναν να σε καθοδηγήσει στον αγώνα.

Και θυμήσου πως τώρα μπορεί να κράζεις αυτόν που βγαίνει στον δρόμο αλλά να ξέρεις ότι αύριο θα είσαι και εσύ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΘΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

*και κάτι τελευταίο, αυτές δεν είναι μέρες σαν τις άλλες, αλλά ελπίζουμε να μην το καταλάβεις όταν θα είναι αργά...

Τα μάτια στον ουρανό, τα πόδια στην γη.

Ανεξάρτητη Ομάδα Φοιτητών


Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

1η Ανακοίνωση Κατάληψης Πρυτανείας



Σήμερα Δευτέρα, κατατίθεται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ψηφίζεται την Τετάρτη 24 Αυγούστου. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να μετατρέψει ολοκληρωτικά το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, τη γνώση σε εμπόρευμα και τους φοιτητές σε ευέλικτους και πειθαρχημένους εργαζόμενους, ισοπεδώνοντας έτσι τα όποια ψήγματα "δημόσιας και δωρεάν παιδείας" έχουν απομείνει.


Συνοπτικά αν ένα ίδρυμα δεν κρίνεται κερδοφόρο, δηλαδή δεν παράγει γνώση και πτυχία για τις ανάγκες της αγοράς, είτε θα υπολειτουργεί και τελικά θα κλείσει, ή θα οδηγείται σε συγχώνευση είτε θα αναγκαστεί να έχει υποχρεωτικά δίδακτρα.

Επιπλέον αν ένα ίδρυμα ανοίξει την όρεξη διάφορων επενδυτών (επιχειρηματίες, εταιρίες κτλ.) τότε αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενο της γνώσης θα καθορίζεται εξ ολοκλήρου από τους χρηματοδότες, καθώς αυτοί θα έχουν το πρώτο και το τελευταίο λόγο πάνω στις επενδύσεις τους, άρα και το πρόγραμμα σπουδών μας.

Τέλος η φοιτητική ζωή και οι σπουδές θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο. Ήδη πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε σε προχειροδουλειές χωρίς βασικά δικαιώματα για τα έξοδα της φοίτησης μας καθώς δωρεάν σίτιση, στέγαση, πάσο και συγγράμματα κάνουν φτερά (εξού και τα ηλεκτρονικά). Εύκολα μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι η ζωή μας θα γίνει τρομακτικά ασφυκτική εάν μέσα σ' όλα αυτά προστεθεί και η απειλή της διαγραφής μας από τις σχολές εάν δεν περνάμε συγκεκριμένα μαθήματα σε συγκεκριμένο χρόνο και σειρά.

Καθώς επίσης η έννοια του ασύλου θα περάσει ολοκληρωτικά στη δικαιοδοσία του εκάστοτε πρύτανη-manager, ο οποίος θα καθορίζει τι θα πει ''ελεύθερη'' διακίνηση ιδεών μέσα στις σχολές.

Σήμερα, στη σκιά της βίαιης και αιματηρής καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων της 28ης και 29ης Ιουνίου, σχεδόν ένα μήνα από τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, του δεύτερου κατά σειρά μνημονίου υποδούλωσης και λεηλασίας ερχόμαστε αντιμέτωποι μ' ένα νομοσχέδιο που θα διαλύσει τη τριτοβάθμια εκπαίδευση και το μέλλον μας.

Γι αυτό αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σαν ένα κέντρο αντιπληροφόρησης και αγώνα ενάντια στο Νέο Νόμο Πλαίσιο.


Επίσης δηλώνουμε οτι δεν θα μπούμε στο παιχνίδι εντυπώσεων μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων που 2 μέρες πρίν διαπραγματεύονται συντεχνιακές σκοπιμότητες και ζητήματα διοίκησης. Πότε οι πρυτάνεις ευαισθητοποιήθηκαν πραγματικά για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές;


Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από τη πλευρά μας, το οτι δεν ανεχόμαστε περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας, είτε αυτό έχει να κάνει με τη εργασία είτε με τις σπουδές μας.

Καλούμε μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, άνεργους/ες, εργαζόμενους/ες σε ανοιχτή συνέλευση στην κατειλημμένη πρυτανεία σήμερα Δευτέρα στις 4 μμ για να συζητήσουμε τρόπους αντίστασης ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο.



Στο πανεπιστήμιο δεν χωράνε επενδύσεις

Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών μας

Όχι στην υποτίμηση των ζωών μας

ΌΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Κατάληψη Πρυτανείας

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Να αποτρέψουμε την έκδοση της Gülaferit Ünsal στη Γερμανία

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην Τουρκάλα αγωνίστρια - συνδικαλίστρια Gülaferit Ünsal, η οποία συνελήφθη στις 7/7/ 2011 στη Θεσσαλονίκη και κρατείται στη φυλακή για απέλαση στη Γερμανία, όπου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος της. ΗGülaferit Ünsal , ιδρυτικό μέλος του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων BEMSEN στην Άγκυρα, κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για την πολιτική της δράση ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C», μολονότι όλες οι «τρομοκρατικές» ενέργειες που της αποδίδονται (πωλήσεις περιοδικών , πολιτικές δραστηριότητες, καμπάνιες και συγκεντρώσεις για βετεράνους και φυλακισμένους) εντάσσονταν στο πλαίσιο νόμιμων συλλογικοτήτων και έγιναν με δημόσιο και ανοιχτό τρόπο.
Η Gülaferit Ünsal παρέμεινε στη Γερμανία για έναν μόλις χρόνο, από το 1999 έως το 2000. Μετά επέστρεψε στην Τουρκία και συνέχισε εκεί την πολιτική της δουλειά. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περίεργο ότι οι γερμανικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής της στις 09.02.2011, δηλαδή 10 ολόκληρα χρόνια μετά τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε (από τις 30-08-2002 έως του τέλος του 2003), διάστημα κατά το οποίο δεν βρισκόταν καν στη χώρα που ζητά την έκδοσή της.
Η Γερμανία, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλει για αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού της ρόλου της ως παγκόσμιου οικονομικού επικυρίαρχου, διευρύνει και τη διεθνή κατασταλτική της δραστηριότητα, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ρόλο του «σερίφη» στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Έτσι, χρησιμοποιεί το εσωτερικό «αντιτρομοκρατικό» της οπλοστάσιο προκειμένου να καταδικάσει Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές όχι μόνο για υποτιθέμενες πράξεις που έγιναν στη Γερμανία, αλλά και για πράξεις που φέρονται να έγιναν σε τουρκικό έδαφος. Κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύει όχι μόνο τον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, αλλά διεκδικεί και από τις ΗΠΑ αναβαθμισμένο μερίδιο στο ρόλο του παγκόσμιου «χωροφύλακα».
Απαιτούμε την παύση κάθε διαδικασίας έκδοσης της Gülaferit Ünsal στη Γερμανία και την άμεση απελευθέρωσή της από τις ελληνικές φυλακές
Αθήνα 01/08/2011
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Για το Λονδινο..

Αναδημοσίευση απο post στο group του facebook για την πραγματικη δημοκρατια..

Το Λονδίνο ταράζεται από εξαγριωμένους νεαρούς, υποβαθμισμένων περιοχών που καίνε και λεηλατούν λένε τα ΜΜΕ και οι ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Κι εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε, μα είναι τελικά εξεγερμένοι βρετανοί ή απλά συμμορίες?

Οσο και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε όμως, είναι λίγο δύσκολο στην Ελλάδα της αυτοκρατορίας των δημοσίων υπαλλήλων ή των.... υπαλλήλων γενικότερα. Γιατί στην Ελλάδα στο βασίλειο της πελατειακής δημοκρατίας οι έλληνες μόλις πριν λίγο καιρό πήραν μια ελάχιστη γεύση της λέξης "υποβαθμισμένη συνοικία" κι αυτό μόνο και μόνο λόγω της συρροής λαθρομεταναστών σε συγκεκριμένες συνοικίες στο κέντρο της μεγαλούπολης....

Τα λαϊκά μας προάστια δεν ήταν υποβαθμισμένες συνοικίες, ήταν λαϊκές, η διαφορά μεταξύ βορείων και υπόλοιπων προαστίων δεν ήταν η απόλυτη χλιδή με την απόλυτη εξαθλίωση. Η πλειοψηφία από τα ελληνόπουλα δεν είχε γνωρίσει κάτι όπως τα γκέτο της βρετανίας ή των ΗΠΑ. Εκεί που θρέφεται και επιβιώνει με κάθε τρόπο ο κάδος ανακύκλωσης του καπιταλισμού. Οι πολίτες σκουπίδια που υπάρχουν καλά κρυμμένοι πίσω από τα φώτα της καπιταλιστικής χλιδής...

Οσο πιο μεγάλη ήταν η λάμψη της χολυγουντιανής εικόνας των αυτοκρατορικών συνοικιών τόσο πιο βαθύ ήταν το σκοτάδι για εκατομύρια ξεχασμένους και αγνοημένους που γεννιούνται και πεθαίνουν μέσα σε συνθήκες που εμείς ακόμα δεν έχουμε δει ούτε στον περίφημο Αγ.Παντελεήμονα.... Μόλις τώρα ξεκινάμε . Μόλις τώρα ξεκινάμε να χτίσουμε τις φαβέλες μας. Είναι νωρίς. Εχουμε καιρό μη βιάζεστε. Τα "αλητάκια" του Μπρίξτον ή του Χάρλεμ είναι εικόνες από το μέλλον μας και μάλιστα όχι τόσο μακρινό.

Οταν το πελατειακό κομπόδεμα θα έχει τελειώσει, όταν τα αποθέματα από τα χαρτζιλίκια και τις "άκρες" θα έχουν τελειώσει κι εμείς θα χρειαστεί να επιβιώσουμε και να περάσουμε από όλα τα στάδια που επιβιώνουν τα αγρίμια. Πορνεία, ναρκωτικά, όπλα, συμμορίες, ο νόμος της νύχτας και της ζούγκλας. Το άλλο πρόσωπο του καπιταλισμού, το αληθινό, χωρίς μάσκες και καλοπιάσματα.

Τότε τα ξαναλέμε.

Φυσικά όσο καιρό κοιμόμασταν με τις πόρτες ανοιχτές στο νιρβάνα μας, είχαμε κι εδώ γύρω μας τον αθέατο σκοτεινό κόσμο. Υπήρχαν κι εδώ άνθρωποι κατώτερου θεού αλλά δεν μας αφορούσαν. Τώρα θα μπλεχτούμε μαζί τους, θα ανακατευτούμε όλοι μαζί στο σκουπιδοτενεκέ και θα μοιάζουμε με ψάρακες στο στρατόπεδο των υποβαθμισμένων. Θα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στην άλλη όχθη του νομίσματος. Κι εκεί θα πρέπει να δούμε αν θα μπορέσουμε να μεταμορφωθούμε σε επαναστάτες ή συμμορίες.

Δεν μας έχουν κλεισμένη καμμιά ιδιαίτερη θέση, προνομιακή, γιατί είμαστε έλληνες. Δεν κατέχουμε κάποιο πιστοποιητικό ασυλίας από την εξαθλίωση γιατί είμαστε έλληνες. Αυτοί που μας κυβερνούν, έλληνες και ξένοι, σαν τα αλητάκια των γκέτο μας βλέπουν. Ετοιμοι να μας πετάξουν στην άκρη για να κάνουν οικονομία στα κέρδη τους κι έτοιμοι να μας τσακίσουν στο ξύλο ή και στις σφαίρες αν κάνουμε κιχ...

Μαύροι, άσπροι, κίτρινοι είναι μια ποικιλλία χρωμάτων με΄ιδιο προορισμό. Είμαστε το ανθρώπινο γένος που έχει μπει στην εποχή της πιο μεγάλης του νύχτας. Το κακό είναι ενώ αυτοί ότι χρώμα και να έχουν αγκαλιάζονται και φιλιούνται στα πολυτελή σαλόνια, εμείς από κάτω γεμίζουμε μίσος και εκδίκηση ο ένας για τον άλλον, αρνούμενοι να δούμε την κοινή μας μοίρα, θρέφοντας ελπίδες πως ο γάλλος εργάτης, ο βρετανός ανθρακωρύχος, ο ισπανός αγρότης είναι τάχα κάτι ξεχωριστό στα μάτια τους από το αλητάκι της φαβέλας του Ρίο. Τα αλητάκια που έχουν γνωρίσει από τη καλή το όμορφο πρόσωπο του πολιτισμού μας από την ώρα που γεννιούνται ξέρουν καλά όσα εμείς δεν υποψιαζόμαστε ακόμα.

Αλήθεια σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ήσυχοι συμπολίτες μου, τι σημαίνει τέρμα το τσάμπα σε όλα. Τι θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε αν αύριο δεν υπήρχε πια δημόσιο νοσοκομείο (εκτός από κάτι άσυλα τελευταίας κατηγορίας) αν δεν υπήρχε δημόσια ασφάλιση αλλά ο καθένας έπρεπε να πληρώνει τα πάντα από τη τσέπη του κι αυτό από ένα ψωρομισθό. Αν ο Γιωργάκης όταν πάθαινε σκωληκοειδίτη ο άνεργος πατέρας έπρεπε να βρει άμεσα ένα πακέτο λεφτά για να του βγάλουν το σκουλίκι αλλιώς ο Γιωργάκης θα πέθαινε από μια μαλακία. Αν η Μαιρούλα έπρεπε για να συνεχίσει το σχολείο να έχει μια περιουσία στη τράπεζα, αν για να έχει μια ασφάλεια η οικογένεια θα έπρεπε να πληρώνει μια ιδιωτική εταιρεία συνέχεια για να ελπίσει σε μια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια σύνταξη αν επιβιώσει μέχρι τότε. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει άπειρα περιθώρια εγκλήματικής παρέμβασης στις ζωές των ανθρώπων ακόμα. Απλά τυχαίνει τα αλητάκια των μεγάλων αυτοκρατοριών να τα βιώνουν ήδη στο πετσί τους. Εμείς έχουμε πάθει ήδη πανικό για τα 350 επιδόματα που κόπηκαν και το γεγονός πως πρέπει να ζητάμε απόδειξη ακόμα και στις πατάτες στη λαϊκή. Φανταστείτε τι έχουμε να πάθουμε στα επόμενα στάδια....

Κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε από τον ύπνο και θα ξυπνήσουμε άγρια. Μέχρι τότε ας βάλουμε κανένα καψουροτράγουδο να λέει τους καυμούς μας και όπου νάναι έρχονται και οι ελεύθερες φούντες να συμπληρώσουν το τοπίο της αποχαύνωσής μας....